Chipsbank CBM2099

Šādā interesantā izpildījumā uz izpēti nonāca kāda USB atmiņa. Ierīce tehniski ir labā stāvoklī. Protams, jānoskaidro, kas "lācītim vēderā"!

Atmiņa ir TSOP48 izpildījumā. Savukārt, kontrolieris ir "pikucis". Izpētei izmantots Rusolut VNR risinājums.

Atmiņa ir Sandisk ar identifikatoru 45DE949376. VNR datubāzē pieejama konfigurācija. Atliek vienīgi pārbaudīt, vai dotā mikroshēma izmanto DDR. Dotā mikroshēma satur 2 kristālus, kurus nolasot iegūst divus datu masīvus (dump).

Meklējot ECC kodu, atrodam, ka dotā atmiņas ierīce izmanto Chipsbank kontrolieri CBM2099EA. No šejienes iegūstam datus par NAND lapas struktūru. Chipsbank kontrolieru gadījumā ir zināms, ka bloku loģiskās adresācijas numurs (LBN) neatrodas servisa datos (SA), un nebūs iespējams izveidot failu struktūru.

NAND lapas struktūra ir šāda - 1024 baiti lietotāja dati, 4 baiti servisa dati, 76 baiti ECC kods, kas cikliski atkārtojas līdz lapas beigām. ECC piedāvātā lapas struktūra ir nepinīga un tā manuāli ir jāpielāgo. Šeit ir jāuzmanās ar ECC map, kas arī ir par īsu un nenosedz visu lapu.

Rediģējam ECC karti (map) un pievienojam trūkstošos codewords. Lai to izdarītu, iezīmējam pēdējo rindiņu (1) un spiežam pogu "Add next codeword from selected" (2). Atkārtojam darbību, kamēr parādās kļūda - ar sarkanu līniju apvilkts ieraksts.

Lieko rindu nodzēšam. Tagad ECC kods koriģēs visu lapu. Tālāk tiek palaists kļūdu labošanas process un datu masīvs tiek atbrīvots no bitu kļūdām.

Kā jau bitu kartē redzams, dati ir miksēti ar XOR (blīvs pikseļu mikslis). Meklējot XOR atslēgu var redzēt, ka atslēga ir apmēram 1/4 no bloka izmēra. Lai atslēgas verifikācija dotu labākus rezultātus, izvēlamies rīkjoslā 1/4 bloka izmēru un palaižam no jauna autodetection. Meklējam tukšu bloku un atrodam atbilstošu XOR atslēgu.

Dotais Chipsbank kontrolieris izmanto statisko XOR atslēgu un adaptīvo atslēgu, tāpēc, pēc XOR elementa jālieto "CBM XOR" elements. CBM XOR elements ļoti sabremzē datu struktūras izpēti, tāpēc ir jāizveido starprezultāts - datu masīvs ar noņemtu XOR. Detalizētāk par Chipsbank adaptīvo XOR.

Lai izveidotu šādu dampu, izmanto "Shadow copy" elementu. Dotajā gadījumā vairāk neko arī nevar izdarīt. Lietojam "Data area" elementu, lai iegūtu lietotāja datu blokus un meklējam RAW failus. Papildus var lietot fragmentētu failu asembleri. Attēlā redzams, ka risinājums izveidots tikai vienam kristālam, jo otrs bija tukšs. Sandisk atmiņām ar šo ir jāuzmanās, jo var būt arī tā, ka ir jālieto citi lasīšanas uzstādījumi, lai nolasītu pārējos kristālus.