Cietais disks no video novērošanas sistēmas Rifatron

Iesniegts cietais disks WD10EALS no video novērošanas sistēmas Rifatron SH-1648. Simptomi - ne DVR ne dators neatrod disku. Sākotnējā informācija bija tāda, ka DVR iekārtai, kurai ir ārējs barošanas bloks, tika pieslēgts cits vājāks barošanas bloks. Pēc šīm darbībām cietais disks pārstāja pieteikties sistēmā.

Kā parasati, izpēti sāku ar elektroniskās plates pārbaudi. Īssavienojums vai samazināta pretestība barošanas līnijās (12V un 5V) netika konstatēts. Konstatēju netīrus jeb oksidējušos kontaktus starp elektronisko plati un galviņu mehānisma kontaktu grupu. 

Dirty PCB contacts

Pēc kontaktu tīrīšanas diska darbība pilnībā atjaunojās. Nekavējoties izveidoju diska aparātprogrammatūras (firmware) rezerves kopiju. Nelaidu pēc tam nekādus testus, bet uzreiz kopēju diska saturu uz citu disku, izmantojot MRT Data Extractor. Ja kopējot gadās kāds nelasāms sektors, tas tāpat atspoguļojas statistikā. Skenēšana lieku reizi noslogotu diska galviņas. Kopēšana noritēja veiksmīgi un visi sektori tika pārkopēti. Kad nu dati bija drošībā, es palaidu diska skenēšanu (MRT ir savs Scan tool). Viss izskatījās labi, neviena bad block. S.M.A.R.T. arī viss bija normas robežās. Nolēmu, ka disks vēl var kalpot kādu laiku.

Kad disku ievietoja VDR sistēmā, tas kādu brīdi darbojās. Tomēr problēma atgriezās - disks vairs nepieteicās nevienā sistēmā. Pirmās aizdomas krita uz VDR iekārtu. Nekvalitatīva barošanas strāva, diskam nostrādājis drošinātājs un tamlīdzīgi. Nu skatos disku atkārtoti. Un pārsteigums! 280 bad block. Kas notika pa šo laiku? To var tikai minēt. Sīkāka pētīšana izpalika, jo disks atgriezās pie klienta. Iepriekš izveidotā kopija izglāba visu pasākumu, un klients dabūja arī visu nepieciešamo informāciju.

Mācība no šī gadījuma ir acīmredzama, bet apkoposim to šādi.

  • Ja ir netīri kontakti, tad tas vēl nenozīmē, ka tas ir vienīgais defekts. 
  • Firmware rezerves kopija ir obligāta vienmēr (šoreiz nebija nepieciešama).
  • Pie pirmās iespējas ir jākopē lietotāja dati uz veselu disku, pat ja tas šķiet lieki.