Kingston DTIG4/64GB chip-off

DataTraveler64gb_overview

Manā rīcībā nonāca šāda USB atmiņa - Kingston DTIG4/64GB. Ierīce ir darba kārtībā un datus atjaunot nevajag. Paskatīsimies no "sētas puses", ko mēs varam izdarīt ar šo iekārtu. Ar šo rakstu sākšu publicēt arī nepabeigtus projektus, jo gribas kaut kur piefiksēt iegūto informāciju, lai nenoklīst. Un, iespējams, kādam noderēs, vai vienkārši būs interesanti.

data_traveler_64gb_opened

Korpuss viegli izjaucams. Jāpavelk gredzens un lieta darīta. Šai ierīcei ir ierastā uzbūve - uz plates montēti komponenti. Atlodēju atmiņas mikroshēmu. Dotais NAND ir izpildīts BGA132 korpusā. Uz plates ir paredzēta vieta arī BGA152. Kas ir NAND un kāpēc to tā sauc?

data_traveler_64gb_chip_off

Skats no otras puses, kur atrodas kontrolieris un brīva vieta TSOP-48 NAND mikroshēmai. Ļoti universāla plate.

data_traveler_64gb_controller

Ejam tālāk un mēģinam ievākt visu informāciju par šo NAND. Toshiba TH58TEG9D2JBA89.

TH58 - multi chip
T - toggle mode NAND
E - voltāža
G9 - ietilpība 64GB
D - cell level, 4 Level (2bits/cell)
2 - x8, Page size >4KB, Block size >512KB
J - Design rule (nav atrodams)
BA - BGA korpuss
8 - Mode - single/dual, 4 CE (chip enable)
9 - BGA package 132 balls( Toggle ), 12x18x1.4

data_traveler_64gb_nand

NAND mikroshēmu nolasīšanai izmantoju Rusolut VNR risinājumu. Ligzdu pasūtīju no www.allsocket.com 

vnr_socket_bga132

Lai pareizi nolasītu datus no mikroshēmas, nepieciešams uzstādīt pareizu konfigurāciju. Pirmais uzdevums ir nolasīt identifikatoru, kas dotajā gadījumā ir 983AA5827A. Pēc identifikatora meklējam datubāzē mikroshēmas konfigurāciju. Šoreiz konfigurācija nav atrodama. Ar Rusolut palīdzību tiku pie pareizas konfigurācijas. Iemācījos vienu jaunu lietu, proti, kā noteikt, vai shēma ir SDR (Single Data Rate) vai DDR (Double Data Rate). Ja shēma ir SDR un to lasa kā DDR, tad visi dati dublējas, piem., SYSTEM vietā redzēs SSYYSSTTEEMM. 

DataTraveler64gb_chip-config

Lai pilnībā nolasītu šo mikroshēmu, tā ir jāgriež otrādi, jo šis ir multi chip - divi vienā. Tāpēc, pie nolasīšanas uzdodam, ka tiks lasītas divas mikroshēmas. Kad divas plaknes ir nolasītas, shēmu griežam otrādi un turpinām lasīt atlikušās divas.

data_traveler_64gb_rotate-pins

Tālāk jāturpina ar datu struktūras noteikšanu un sakārtošanu. To nosaka kontrolieris, tāpēc, jo vairāk zināms par kontrolieri, jo labāk. Šajā gadījumā mums ir zināms kontrolieris.

data_traveler_64gb_controller_chip

Tas ir no Solid State System - SSS6130.

ECC un XOR atslēga uz doto brīdi nav pieejamas. Turpinājums sekos.