WD7500AAKS ROM restaurācija

Cietais disks WD7500AAKS pēc klienta teiktā bija nogulējis apmēram 10 gadus bezdarbībā. Aplūkojot elektronisko plati (PCB), konstatēts lodējumu slikts stāvoklis. Lodalva ir pelēcīga un trausla. ATA reģistri nereaģē. Pirmais, kas piesaista uzmanību ir ROM mikroshēmas (skatīt attēlā U12) neesamība. Šim diskam ROM atrodas mikrokontroliera mikroshēmā. Parasti šādos gadījumos tiek izmantota donora elektroniskā plate, pārnesot klienta ROM uz donora plati. Lai nebūtu jālodē, jo karstums var nodarīt neparedzētus bojājumus, ROM parasti tiek nolasīts izmantojot Tx Rx seriālo komunikācijas portu. Arī šajā gadījumā tas būtu vienīgais veids kā iegūt ROM saturu. Bet klienta plate ir bojāta un to nevar izdarīt. 

Kamēr notiek donora plates piegāde, nolēmu mēģināt salabot klienta plati, atjaunojot lodējumu kontroliera kontaktiem. Parādījās dzīvības pazīmes ATA reģistros, bet kontrolieris spēcīgi silst. Ar to remonts arī beidzās.

Atnākot donora PCB, darbi varēja turpināties. Klienta diskam tika pievienota donora elektroniskā plate, ar kuras palīdzību var darboties ar diska servisa zonu (SA). Šeit ir viena būtiska nianse. Proti, nederēs jebkāda PCB plate, jo tās ROM satur konfigurācijas datus. Ja dotā konfigurācija nenodrošinās servo marķieru nolasīšanu, tad darbs ar SA nebūs iespējams. Lai palielinātu savietojamības iespēju, jāmeklē ļoti tuvs donora disks. Vai arī jāmēģina pārlodēt kontrolieris.

Šajā gadījumā tika iegādāts donora disks (ražošanas datums atšķiras par mēnesi) ar bojātu motoru. PCB plate no šī donora izrādījās pietiekami saderīga, lai lasītu SA celiņus un izgūtu nepieciešamos moduļus. Pēc tam pamēģināju citu plati ar tādu pašu plates numuru, bet iegādātu bez diska. SA celiņiem nebija iespējams piekļūt.

No iegūtajiem moduļiem tika uzģenerēts jauns ROM saturs, kurš tika ierakstīts donora platē. Disks startējās bez problēmām un klienta dati tika izgūti pilnā apjomā.